SPIRULINA CZYLI OCZYSZCZANIE ORGANIZMU CZĘŚĆ PIERWSZA

Toksyny i zanieczyszczenia w naszym ciele mogą być powodem złego samopoczucia.

Bóle głowy, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia czy bezsenność świadczyć mogą o potrzebie oczyszczenia naszego organizmu. A wystarczy po prostu zmienić nawyki żywieniowe i zastosować choć na jakiś czas dietę zawierającą produkty wspomagające „odtruwanie”. Mogą to być chociażby spirulinęa, chlorella, młody jęczmień, ostropest plamisty, pokrzywa czy nawet czystek.

Należy pamiętać też o kilku ważnych zasadach.

Po pierwsze ograniczamy spożywanie mięsa, a podstawą naszego jadłospisu stają się warzywa i owoce. Po drugie pamiętamy o tym, jak ważne jest picie co najmniej 2 litrów wody. Aby przyspieszyć przemianę materii istotna jest także codzienna aktywność fizyczna.

Jakie środki mogą nam pomóc w oczyszczaniu organizmu?

Jedną z takich substancji jest spirulina. Spirulina jest mikroalgą z gromady sinic i naturalnie występuje w jeziorach w Afryce oraz Meksyku. Jest bogatym źródłem wysokowartościowego białka, witamin, bioflawonoidów, jak również makro czy mikroelementów. Zawiera żelazo, mangan, selen, cynk i miedź. Znajdziemy w niej także beta-karoten i kwas foliowy.  

Co ważne, spirulina ma w sobie aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować. Chodzi tu głównie o leucynę, lizynę czy metioninę. Aminokwasów tych potrzebujemy do prawidłowej produkcji białek osocza krwi, kwasów nukleinowych i komórek odpornościowych, ale także do właściwego wzrostu i rozwoju tkanek.

W jaki sposób spirulina pomoże nam w detoksykacji?

Otóż, ma ona wyjątkową zdolność do wiązania toksyn, które są później wydalane. Również metali ciężkich. Jest jednokomórkowym organizmem, którego ściana komórkowa po tym jak ulegnie rozerwaniu chłonie i „wyciąga” szkodliwe substancje z komórek.  Dodatkowo przyspiesza przemianę materii oraz reguluje perystaltykę jelit. Niweluje zaparcia. Działa przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnioną błonę śluzową żołądka. Ponadto aktywuje czynność enzymatyczną trzustki.

Dlaczego dobrze wybrać spirulinę jako dodatek do procesu detoksykacji organizmu?

Poza właściwościami oczyszczającymi jest ona bardzo bogatym źródłem substancji odżywczych, co w procesie bezpiecznego detoksu jest bardzo istotne. Dostarcza witamin z grupy B, witaminę D i E. Stosowanie tej niepozornej algi pomaga również w utrzymaniu naturalnej równowagi układu immunologicznego. Co ciekawe, w badaniach laboratoryjnych zaobserwowano aktywność przeciwwirusową spiruliny – wobec wirusa grypy oraz opryszczki.

Jakie jeszcze dobroczynne właściwości ma spirulina?

Jest idealna dla osób cierpiących na anemię, która bardzo często jest powiązana właśnie z niedostateczną podażą żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego. Dłuższe jej zażywanie dotlenia erytrocyty, czyli czerwone ciałka krwi oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie szpiku kostnego, odpowiedzialnego za produkcję białych krwinek – leukocytów. Korzyść z tego obserwujemy głównie u chorych na nowotwory po chemioterapii oraz radioterapii, ponieważ te metoda leczenie znacznie upośledza układ odpornościowy a liczba białych krwinek  problematycznie spada.

To jednak nie wszystko.

Ponadto spirulina reguluje ciśnienie krwi, wspomaga prawidłową gospodarkę lipidową i obniża poziom cholesterolu. W dodatku skutecznie zmniejsza reakcje alergiczne, zwłaszcza w stosunku do sezonowych alergii pyłkowych, zmniejsza stany zapalne w alergicznych nieżytach nosa.

Jak widać dobroczynne działanie spiruliny nie tylko oczyści nasz organizm z toksyn, ale również doda energii oraz przyspieszy metabolizm.

 

Katarzyna Raj-Estal

magister farmacji

 

Bibliografia:

  1. Katarzyna Ekiert, Marta Dochniak: Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek? Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 4, 401–408
  2. Ewelina Gumiela,  Monika Szulińska,  Paweł Bogdański: Wpływ suplementacji spiruliny  na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, 199–209

 

« wróć