TAJEMNICZE OPC

W publikacjach dotyczących profilaktyki zdrowia oraz poszukiwania nowych substancji chroniących nas przed najczęstszymi chorobami naszych czasów coraz powszechniej pojawia się wzmianka o tajemniczym OPC.
OPC czyli oligomery proantocyjanidyny są związkami pochodzenia roślinnego z grupy polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych – kilkudziesięciokrotnie wyższych od witaminy E oraz witaminy C. Proantocyjanidyny zwane potocznie „super przeciwutleniaczami” najczęściej pozyskiwane są z pestek winogron, kory sosny śródziemnomorskiej, aronii, zielonej herbaty, borówek i żurawiny. Największe jednak ilości tych aktywnych biologicznie związków zawierają właśnie winogrona.

 

Właściwości zdrowotne winogron znane były już 5 tys. lat p.n.e. W medycynie starożytnej leczono nimi zaparcia, choroby układu pokarmowego, skaleczenia oraz rany.
Współcześnie naukowcy największe nadzieje pokładają w antyoksydacyjnym działaniu flawonoidów zawartych w pestkach.
Dlaczego? Zaraz się przekonamy.

 

OPC zostało odkryte w 1949 roku zyskując miano najsilniejszego przeciwutleniacza oraz środka ochrony naczyń krwionośnych. Wraz z witaminą C uczestniczy ono w tworzeniu struktur kolagenowych naczyń krwionośnych, uszczelniając je i wzmacniając. Zapobiega powstawaniu zakrzepów, niweluje zlepianie się płytek krwi oraz uniemożliwia ich odkładanie się na ścianach tętnic, ogranicza ryzyko obrzęków. OPC jest naturalnym środkiem rozrzedzającym krew, co przyspiesza dostarczanie tlenu wraz ze składnikami odżywczymi do komórek całego naszego ciała, usprawnia metabolizm glukozy rozkładanej w wątrobie i wspomaga odtruwanie organizmu. Zmniejsza poziom cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.

Proantocyjanidyny przyspieszając również odbudowę włókien kolagenowych skóry i tkanki łącznej. Chronią przed szkodliwymi wolnymi rodnikami tlenowymi, co w efekcie opóźnia procesy starzenia i powstawanie zmarszczek. Skóra staje się bardziej gładka, sprężysta a rany goją się dwa razy szybciej.
Dodatkowo OPC zapobiega nadmiernemu wydzielaniu histaminy – mediatora odczynu alergicznego – obniżając jej poziom minimalizuje reakcje alergiczne. Posiada właściwości przeciwzapalne, ponieważ hamuje sekrecję prostaglandyn. Ponadto wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego mózgu poprawiając w nim syntezę witaminy C, chroniącej neuroprzekaźniki oraz zabezpiecza go przed uszkodzeniami przez wolne rodniki. Jest to jedna z niewielu substancji, która przenika przez barierę krew-mózg.

 

 

Największą sensacją jest jednak oddziaływanie wyciągu z pestek winogron na komórki nowotworowe. Według badań opublikowanych w 2009 roku wyższe stężenia ekstraktu zawierającego OPC, którym traktowane były komórki białaczki wywołuje ich apoptozę, czyli programowaną śmierć pozostawiając zdrowe komórki nietknięte. Z wyników tych badań nie można oczywiście wnioskować, że OPC jest skutecznym lekarstwem na raka, jednakże wypływające z nich wnioski są bardzo obiecujące

 

 

 

Spektrum działania oligoproantocyjanidyn jest ogromne. Wykazują pozytywny wpływ między innymi przy problemach naczyniowych (obrzęki nóg, zaburzenia krążenia, hemoroidy), w chorobach układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, osteoporozie, chorobach oczu, problemach skórnych (trądzik, egzema, łuszczyca, trudno gojące się rany, blizny), stanach zapalnych organizmu, zaburzeniach nastroju oraz trudności z koncentracją, przy obniżonej odporności, kontuzjach i urazach, dolegliwościach kobiecych - szczególnie przy endometriozie.

Warto więc zadbać o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu jako całości, pamiętając jak ważna jest każda pojedyncza komórka.

 

 

Katarzyna Raj-Estal

mgr farmacji

 

 

Bibliografia:

 

  1. Robert Franz, OPC – fundament ludzkiego zdrowia, Biogeneza 2015

  2. Eliza Maria Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007

  3. Uzdrawiająca moc witamin minerałów i ziół, A. Bernat (red.) Readers Digest 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« wróć