GRANAT – NIEZWYKŁY OWOC

Granatowiec właściwy jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. W Starożytnym Egipcie oraz Grecji był on uznawany za świętą roślinę – symbol miłości, małżeństwa i płodności. Wartość leczniczą granatu podkreślał już Hipokrates – ojciec medycyny, wykorzystując ziarna owocu do leczenia bezpłodności oraz podtrzymywania ogólnej kondycji, a królowa Kleopatra upatrywała w nich sekret swej urody. Dziś wiemy, iż sok z granatu pomaga w zwalczaniu chorób serca i układu krążenia, łagodzi stany zapalne, zapobiega procesom starzenia, a według prowadzonych badań może przeciwdziałać powstawaniu oraz rozwojowi nowotworów.

 

Większość chorób, jak również proces starzenia się jest skutkiem szkód jakie wywołują w naszym organizmie wolne rodniki tlenowe, powstające w wyniku przemian metabolicznych, stresu, nieprawidłowej diety, zakwaszenia organizmu, przyjmowania leków. Biorą one udział w pojawianiu się arteriosklerozy, nadciśnienia, reumatyzmu, cukrzycy, choroby Parkinsona, Alzheimera czy też stwardnienia rozsianego. Wolne rodniki to cząsteczki posiadające niesparowane elektrony , które w celu uzupełnienia owego braku podkradają je zdrowym komórkom albo oddają swoje pozbawione pary. Powoduje to degradację ważnych dla życia struktur, uszkadza błony oraz jądra komórkowe. W takiej sytuacji ratunkiem dla organizmu są dostarczane z pożywieniem przeciwutleniacze, a według badań sok z granatu ma ich o wiele więcej niż zielona herbata, czerwone wino czy sok z żurawiny i owoców noni.

 

 

 

Granat działa ochronnie na serce, naczynia krwionośne, mózg i układ nerwowy, a także wątrobę oraz błonę śluzową żołądka. Co więcej, podczas doświadczeń przeprowadzonych w 2005 roku zaobserwowano, iż spożywanie soku z granatu przez kobiety w ciąży o ponad 60% obniża ryzyko uszkodzeń mózgu noworodka spowodowanych niedotlenieniem. Udowodniono również, że zmniejsza on odkładanie się w mózgu β-amyloidu – proteiny w dużym stopniu przyczyniającej się do otępienia w chorobie Alzheimera oraz pomaga zredukować złogi cholesterolowe zgromadzone w naczyniach krwionośnych.

 

Naturalne substancje zawarte w owym owocu przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy przez regulację procesów komórkowych, działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Granat jest bogatym źródłem estrogenów roślinnych takich jak kemferol, kwercetyna, naringenina i luteolina. Dzięki temu, może być on z powodzeniem stosowany u kobiet w okresie menopauzy wyraźnie niwelując typowe dolegliwości (zmiany nastroju, uderzenia gorąca, postępująca osteoporoza) bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych, jak w przypadku tradycyjnej hormonalnej terapii zastępczej. Zawartość flawonoidów: luteoliny – o działaniu podobnym do estrogenu i apigeniny – do gestagenu pozwala zmniejszyć także objawy zespołu przedmiesiączkowego.

 

Najciekawszym odkryciem okazał się jednak wpływ obecności owoców granatu w diecie mężczyzn. Wykazano, iż może on chronić przed rakiem prostaty ze względu na obecność składników obniżających poziom antygenu gruczołu krokowego – punikalaginy i kwasu elagowego. Panowie w trakcie terapii przeciwnowotworowej mogą ją wspomóc, przyjmując suplementy z wyciągami z granatu lub pijąc przefermentowany sok. Ponadto owoc granatowca od wieków znany był jako afrodyzjak i składnik miłosnych napojów, a to dlatego, że poprawia on funkcje seksualne i w pewnym stopniu zapobiega impotencji.

 

Wspomnieć należy również o korzystnym działaniu polifenoli granatu na naczynia krwionośne diabetyków oraz ochronę przed mikro- i makroangiopatią. Co więcej, w badaniach zaobserwowano obniżenie stężenia glukozy we krwi cukrzyków pijących sok z granatu (oczywiście w rozsądnych i umiarkowanych ilościach) oraz lepsze spożytkowanie insuliny przez komórki organizmu.

 

W starożytności owoc granatu nazywany był eliksirem życia, a ogromne zainteresowanie liczne prace i badania naukowe prowadzone w ostatnich latach potwierdzają ową teorię. Warto więc może aby zagościł on w naszej diecie wspomagając prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Katarzyna Raj

mgr farmacji

 

Bibliografia:

 

  1. Karl Otto Jacob, Ludwig M. Jacob; Granat owoc życia; Mayapur 2008

  2. Ludwig Manfred Jacob, Karl Friedrich Klippel; Polifenole pochodzące z owocu granatu w leczeniu raka stercza. Nowe perspektywy oraz kliniczne i przedkliniczne dane na temat działania polifenoli owocu granatu; Przegląd Urologiczny 2009/5 (57)

  3. Krzysztof Kmieć; ROŚLINY LECZNICZE W EKSLIBRISIE Granatowiec właściwy– Punica granatum; ALMA MATER miesięcznik Uniwersytetu Jagiellońskiego nr 122–123 str 75-76

 

 

 

« wróć