WYGRAJ Z UPORCZYWĄ ALERGIĄ

Alergia jest to reakcja organizmu na działanie określonych substancji zwanych alergenami występujących w pokarmach, powietrzu, kosmetykach, lekach. Alergię mogą wywołać pyłki roślin, roztocza, sierść zwierząt, zarodniki grzybów pleśniowych, niektóre pokarmy takie jak krowie mleko, ryby, jaja lub orzechy, a także metale znajdujące się w sztucznej biżuterii oraz środki czystości. Indukują one wytwarzanie swoistych przeciwciał uruchamiających mechanizmy obronne organizmu. Układ immunologiczny alergika reaguje na wyżej wymienione alergeny jak na czynniki chorobotwórcze. Następuje wyrzut histaminy i pojawia się miejscowy stan zapalny. Objawy towarzyszące alergii to: wodnisty katar sienny, duszności, kaszel oraz obrzęk powiek, swędzenie oczu i zmiany skórne.

Chorzy na astmę, silne alergie pokarmowe lub uczulenia na jad owadów powinni ze względu na ryzyko zagrożenia życia zawsze mieć przy sobie odpowiednie leki.

 

Alergię leczy się farmakologicznie przy pomocy preparatów antyhistaminowych, glikokortykosteroidów oraz immunoterapii swoistej (odczulania). Leki te nie są obojętne dla naszego organizmu i dobrze jest zapoznać się z kilkoma innymi alternatywnymi sposobami walki z uporczywym uczuleniem.

 

 

Jedną z najbardziej znanych i cenionych roślin zawierających substancje wykazujące właściwości przeciwalergiczne oraz przeciwzapalne jest pochodząca z Indii i Chin pachnotka zwyczajna (Perilli frutescens L.). Skoncentrowane ekstrakty z ziaren pachnotki zwyczajnej, dzięki obecności polifenoli hamują wydzielanie przez organizm histaminy oraz immunoglobin typu E, odpowiedzialnych za powstawanie stanu zapalnego. Ekstrakty z ziaren pachnotki mogą być skuteczne w przypadku występowania nieżytu nosa, łzawienia oczu, alergii na roztocza lub sierść. Zaletą tych ekstraktów jest nie wywoływanie senności i nie obniżanie koncentracji u osób stosujących ten ekstrakt.

Co ciekawe, od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej pachnotka zwyczajna była z powodzeniem stosowana jako antidotum na uczulenia spowodowane spożyciem ryb zawierających toksyny.

Znaną i niedocenianą a przynoszącą ulgę alergikom jest pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.), której lecznicze działanie doceniano już w starożytnej Grecji. Jej liście zawierają duże ilości kwercetyny – flawonoidu hamującego wydzielanie histaminy. Dzięki jej obecności pokrzywa łagodzi objawy kataru siennego, zmniejsza świąd i obrzęk przewodów nosowych oraz łagodzi uczuleniowe zmiany skórne. Korzeń natomiast ma w swoim składzie dodatkowo lektyny, czyli białka mające właściwości immunomodulujące i przeciwzapalne.

 

W przypadku alergii pokarmowych z pomocą przyjdą nam także napary z mięty oraz szałwii, które zneutralizują takie jej objawy jak wzdęcia, nudności, zgagę czy bóle brzucha.

 

Warto również zwrócić uwagę na oleje roślinne. Oleje dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli hamują reakcje uczuleniowe i stany zapalne. Można stosować je w przypadku chorób o podłożu zapalnym, alergicznym oraz w atopowym zapaleniu skóry.

 

Szczególnie polecanymi olejami roślinnymi dla alergików są: olej lniany, olej z orzecha włoskiego, czarnuszki, pestek dyni i nasion wiesiołka lub olej konopny.

 

Naturalną substancją przeciwuczuleniową jest również witamina C, której duże dawki, podobnie jak kwercetyna, tłumią działanie histaminy poprzez hamowanie jej syntezy i uwalniania.

Kolejną substancją mającą znaczenie dla alergików jest rutyna. Blokuje ona produkcję bradykininy – peptydowego hormonu tkankowego, biorącego udział w reakcjach zapalnych i alergicznych, zwiększającego przepuszczalność naczyń włosowatych w wyniku czego powstaje miejscowy obrzęk oraz zaczerwienienie.

Zaobserwowano również zależność między odpowiednią ilością magnezu i cynku w diecie, a ryzykiem wystąpienia chorób uczuleniowych.

Problem alergii dotyczy coraz szerszego grona osób i skutecznie utrudnia im życie. Warto więc wspomóc konwencjonalną terapię naturalnymi sprawdzonymi środkami.

Katarzyna Raj

mgr farmacji

 

 

Bibliografia:

 

  1. Eliza Maria Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007

  2. Uzdrawiająca moc witamin minerałów i ziół, A. Bernat (red.) Readers Digest 2000

  3. Paul Rutter; Opieka farmaceutyczna Objawy, rozpoznanie i leczenie; Wrocław: Elsevier Urban & Partner 2006

  4. Edward Bańkowski, Biochemia podręcznik dla studentów uczelni medycznych, Wrocław: Elsevier Urban & Partner 2009

  5. AGNIESZKA OBIEDZIŃSKA, BOŻENA WASZKIEWICZ-ROBAK; Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna;; ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 1 (80), 27 – 44

 

 

 

« wróć