MAGNEZ – BROŃ W WALCE ZE STRESEM

  Preparaty zawierające w swoim składzie magnez cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o swoje zdrowie i dobrą formę. W naszym organizmie zajmuje on czwarte miejsce pod względem ilości i jest niezwykle aktywny. Dzieje się tak dlatego, że pierwiastek ten uczestniczy w około 300 procesach biochemicznych zachodzących w ciele człowieka, w tym przemian białek, lipidów, cukrów i kwasów ...

Czytaj więcej

KOBALAMINA –WITAMINA KRWI

            Witamina B12 ostatnia z odkrytych witamin z grupy B jest organiczną substancją rozpuszczalną w wodzie o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu. Poznana została ona podczas badań nad anemią złośliwą i wyizolowana po raz pierwszy w 1948 roku z wątroby. Głównym źródłem tej witaminy są pokarmy mięsne oraz warzywa poddane fermentacji np.: „miso” czyli sfermentowane ziarna soi. Zawierają ją również skorupiaki, ryby, ...

Czytaj więcej

LUTEINA I ZEAKSANTYNA – DUET DLA ZDROWYCH OCZU

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę jak ważne jest aby prawidłowo zadbać o nasze oczy. W codziennej gonitwie, pracy i stresie ciągle narażamy je na niekorzystne warunki. Długie godziny przed komputerem, telewizorem czy smartfonem, sztuczne oświetlenie, nieprawidłowa dieta to wszystko wpływa negatywnie na narząd wzroku, powodując w konsekwencji różnego rodzaju schorzenia. Dlatego powinniśmy troszczyć się o nasze oczy aby służyły nam całe życie.             ...

Czytaj więcej

POKRZYWA INDYJSKA W WALCE ZE ZBĘDNYMI KILOGRAMAMI

Egzotyczną kuzynką naszej dobrze wszystkim znanej pokrzywy jest pokrzywa indyjska zwana czasem „indyjską szałwią”. Naturalnie występuje ona na obszarach subtropikalnych, jednak ze względu na swój wygląd często hoduje się ją jako doniczkową roślinę ozdobną.  W medycynie ajurwedyjskiej nazywana jest Makandi lub Mayani i polecana w chorobach układu pokarmowego, oddechowego oraz moczowego. Surowcem farmaceutycznym wykorzystywanym ze względu na obecność forskoliny są korzenie ...

Czytaj więcej

MONAKOLINA K – ANTIDOTUM NA CHOLESTEROL?

Cholesterol – to brzmi groźnie. W telewizji i prasie zasypują nas ostrzeżeniami o jego negatywnym wpływie na nasz organizm oraz o konsekwencjach jakie za sobą niesie zbyt duże jego stężenie w naszej krwi. Tymczasem sam w sobie cholesterol jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała – buduje błony komórkowe, bierze udział w produkcji hormonów, jest ważnym składnikiem komórek układu nerwowego, ...

Czytaj więcej

RÓŻENIEC GÓRSKI – NATURALNY „ENERGETYK”

           Różeniec górski (Rhodiola rosea L.) jest zieloną rośliną o mięsistych liściach występującą głównie na obszarach okołobiegunowych. W Polsce znaleźć ją możemy na terenach parków narodowych w Tatrach, Bieszczadach i Sudetach.  Surowcem wykorzystywanym w medycynie jest korzeń oraz kłącze, którego różany zapach pojawiający się po przełamaniu oraz różowe zabarwienie odpowiadają za nazwę gatunku.               Rhodiola od setek lat stosowana jest jako ...

Czytaj więcej

CZARNUSZKA – ZŁOTO FARAONÓW

                Od wieków w tradycyjnej medycynie stosowano surowce pochodzenia roślinnego. Jedną z roślin znaną ze swych leczniczych właściwości już od ponad dwóch tysięcy lat jest czarnuszka siewna ( Nigella sativa L. ). Była ona bardzo ceniona w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie i Indiach, nazywana złotym środkiem na wszelkie dolegliwości zdrowotne. Czarnuszka choć pochodzi z Iraku i Turcji, to obecnie rośnie dziko ...

Czytaj więcej

WITAMINA K – FAKTY I MITY

            Witaminy to związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu. Pełnią bardzo ważne funkcje regulacyjne – są biokatalizatorami procesów metabolicznych, które zachodzą w komórkach. Ze względu na właściwości fizyczne związki te dzielimy na dwa rodzaje. Pierwsze to witaminy rozpuszczalne w wodzie takie jak B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, biotyna czy kwas foliowy. Drugą grupę stanowią zaś te ...

Czytaj więcej

LAKTOFERYNA – STRAŻNICZKA ODPORNOŚCI

            Laktoferyna jest powstającą w organizmach ssaków glikoproteiną należącą do grupy transferyn. Transferyny to białka regulujące stężenie żelaza we krwi oraz transportujące je do tkanek. Została ona po raz pierwszy wyizolowana w 1960 roku z mleka krowiego i nazwana laktofyryną bydlęcą (bLF). Co ciekawe, wykazuje ona około 70% zgodność z laktoferyną ludzka (hLF). Niektórzy nazywają ją białkiem multipotencjalnym ze względu ...

Czytaj więcej

KWAS ALFA-LIPONOWY - IDEALNY PRZECIWUTLENIACZ

            Kwas alfa-liponowy (ALA) występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu. Początkowo uznawany był za witaminę. Okryto jednak, iż jest on wytwarzany nie tylko  przez rośliny ale w niewielkiej ilości również zwierzęta, w tym ludzi. Dzięki swojej strukturze ALA jest rozpuszczalny zarówno w wodzie jak i tłuszczach, z łatwością wchłania się z przewodu pokarmowego oraz przenika barierę krew-mózg. W naszym ciele ...

Czytaj więcej