TAJEMNICZE OPC

W publikacjach dotyczących profilaktyki zdrowia oraz poszukiwania nowych substancji chroniących nas przed najczęstszymi chorobami naszych czasów coraz powszechniej pojawia się wzmianka o tajemniczym OPC. OPC czyli oligomery proantocyjanidyny są związkami pochodzenia roślinnego z grupy polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych – kilkudziesięciokrotnie wyższych od witaminy E oraz witaminy C. Proantocyjanidyny zwane potocznie „super przeciwutleniaczami” najczęściej pozyskiwane są z pestek winogron, kory ...

Czytaj więcej

ZADBAJ O SWÓJ WZROK

Prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego oka zależy od kondycji całego naszego organizmu oraz dostarczania wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Przewlekłe schorzenia tego narządu zaliczamy do chorób cywilizacyjnych, a niektóre z nich występują obecnie na skalę epidemiczną w krajach rozwiniętych, będąc główną przyczyną utraty wzroku u ludzi powyżej 65 roku życia. Źle zbilansowana dieta, stres, długie godziny spędzone przed monitorem komputera, promieniowanie UVB i ...

Czytaj więcej

PRZECIWDZIAŁAJ ŻYLAKOM!

Żylaki kończyn dolnych to jedne z najczęściej występujących schorzeń na całym świecie. Szacuje się, że problem ten dotyczy nawet 50% populacji osób dorosłych. Uczucie ciężkości nóg, obrzęki, skurcze w łydkach, drętwienie, mrowienie i ból to pierwsze objawy zwiastujące niewydolność żylną. Z czasem pojawiają się teleangiektazje, potocznie zwane pajączkami oraz fioletowo-niebieskie rozszerzone żyły.   Żylaki są patologicznym poszerzeniem żył powstającym na skutek osłabienia ...

Czytaj więcej

GRANAT – NIEZWYKŁY OWOC

Granatowiec właściwy jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. W Starożytnym Egipcie oraz Grecji był on uznawany za świętą roślinę – symbol miłości, małżeństwa i płodności. Wartość leczniczą granatu podkreślał już Hipokrates – ojciec medycyny, wykorzystując ziarna owocu do leczenia bezpłodności oraz podtrzymywania ogólnej kondycji, a królowa Kleopatra upatrywała w nich sekret swej urody. Dziś wiemy, iż sok z granatu pomaga ...

Czytaj więcej

WITAMINA D JAKIEJ NIE ZNACIE

Witaminę D najczęściej łączymy z jej rolą w utrzymywaniu zdrowych i mocnych kości. Jednak jej działanie zdecydowanie wykracza poza układ kostny, a w ciągu ostatnich lat stała się ona obiektem wielu badań naukowych, których wyniki są zaskakujące. Witamina D należy do steroidowych związków organicznych rozpuszczalnych w tłuszczach i często zaliczana jest do grupy tzw. prohormonów, ponieważ na skutek przemian metabolicznych ...

Czytaj więcej

REUMATOIDALNE ZAPALENIE STAWÓW – JAK WSPOMÓC LECZENIE

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest przewlekła chorobą tkanki łącznej, u podłoża której leża zaburzenia funkcjonowania układu immunologicznego, patologicznie atakującego własne tkanki. Objawia się ona bólem, obrzękiem oraz sztywnością stawów. Postępujący proces zapalny niszczy początkowo chrząstki znajdujące się na powierzchni kości tworzącej staw, stopniowo zajmując całą jego strukturę. Powstające deformacje stawów zaburzają ich funkcje, a zapalenie w późniejszych stadiach choroby objąć ...

Czytaj więcej

CHROŃMY SKÓRĘ PRZED SŁOŃCEM

Słońce wpływa na nasz nastrój. Nasila również syntezę aktywnej formy witaminy D3, która bierze udział w mineralizacji kości i zębów, pomaga w zwalczaniu chorób skóry takich jak trądzik, łuszczyca czy łupież. Witamina ta normalizuje ciśnienie krwi, wspiera obniżanie poziomu cukru u diabetyków, pobudzając wydzielanie insuliny przez komórki trzustki. Promienie słoneczne hamują rozwój drobnoustrojów i zwiększają odporność na czynniki zakaźne. Niestety ekspozycja ...

Czytaj więcej

DIETA DZIECI Z ATOPOWYM ZAPALENIEM SKÓRY (AZS) (DIETA ATOPIKA)

Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) jest to przewlekła, nawrotowa, zapalna choroba skóry związana z patologiczną budową naskórka i skóry właściwej, o typowym umiejscowieniu i charakterystycznej morfologii zmian. Objawia się nieprawidłową reakcją immunologiczną organizmu, który pod wpływem nawet niewielkich dawek alergenów zaczyna nadmiernie produkować przeciwciała. Skóra dzieci cierpiących na AZS jest zaczerwieniona, sucha i swędząca. Nieodpowiednia jest w niej proporcja pomiędzy poszczególnymi składnikami ...

Czytaj więcej

WYGRAJ Z UPORCZYWĄ ALERGIĄ

Alergia jest to reakcja organizmu na działanie określonych substancji zwanych alergenami występujących w pokarmach, powietrzu, kosmetykach, lekach. Alergię mogą wywołać pyłki roślin, roztocza, sierść zwierząt, zarodniki grzybów pleśniowych, niektóre pokarmy takie jak krowie mleko, ryby, jaja lub orzechy, a także metale znajdujące się w sztucznej biżuterii oraz środki czystości. Indukują one wytwarzanie swoistych przeciwciał uruchamiających mechanizmy obronne organizmu. Układ immunologiczny ...

Czytaj więcej

ZAPALENIE ZATOK – JAK SOBIE Z NIM PORADZIĆ

Zatoki przynosowe to wypełnione powietrzem przestrzenie, znajdujące się w obrębie czaszki. Są one wyściełane cienką warstwą błony śluzowej i za pomocą otworów zwanych ujściami zatok połączone z jamą nosową. Ich funkcja nie jest do końca poznana, jednak przyjmuje się, że mają istotny wpływ na ogrzewanie i nawilżanie wdychanego przez nos powietrza, a także wyrównywanie różnicy ciśnień podczas oddychania. Pełnią funkcję ochronną ...

Czytaj więcej

GLUTEN- NIE TAKI STRASZNY

Gluten jest to białko pochodzenia roślinnego. Pod nazwą „gluten” ukrywa się gliadyna i gluteina, występujące w pszenicy, hordeina obecna w jęczmieniu, awenina w owsie oraz sekalina w życie. Białka te są obecne nie tylko w ziarnach tych zbóż, ale również w produktach z nich otrzymywanych – pieczywie, mące, kaszy, makaronie, płatkach itp. Do niedawna panował pogląd, że gluten szkodzi przede ...

Czytaj więcej

WITAMINA C – CZY WIESZ O NIEJ WSZYSTKO?

Witamina C najlepiej poznana i najczęściej stosowana, obecna prawie w każdej domowej apteczce. Wydaję się, że wiemy o jej działaniu wszystko, jednak korzyści jakie możemy z niej czerpać okazują się bardzo zaskakujące. Witamina C, czyli kwas askorbinowy to organiczny związek chemiczny dobrze rozpuszczalny w wodzie, ale niezwykle wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych. Został on odkryty przez węgierskiego biochemika Alberta Szent-Györgyi, ...

Czytaj więcej

KOLAGEN - NIEZWYKŁE BIAŁKO

  Termin „kolagen” określa grupę białek powszechnie występujących we wszystkich organizmach wielokomórkowych. Jest on głównym składnikiem skóry, naczyń krwionośnych, kości oraz ścięgien, chrząstki i rogówki oka, obecny w większości narządów łączy komórki w odrębne grupy. Kolagen pełni rolę budulcową oraz podporową, tworzy rusztowanie dla narządów wewnętrznych takich jak nerki, wątroba czy żołądek. Odpowiada on za jędrność i sprężystość naszej skóry, przyspiesza ...

Czytaj więcej

DLACZEGO TAK WAŻNA JEST RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA NASZEGO ORGANIZMU

Każdy żywy organizm, aby prawidłowo funkcjonować dąży do utrzymania w swoim wnętrzu stałych warunków, poprzez odpowiednią koordynację i regulację procesów życiowych. Wszystkie istoty żywe dążą do zachowania równowagi między zachodzącymi procesami przebiegającymi wewnątrz organizmu. Równowaga między tymi procesami nosi nazwę homeostazy. Organizm za wszelką cenę stara się utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, ciśnienia krwi, odpowiedni wskaźnik pH płynów ustrojowych (czyli wskaźnik ...

Czytaj więcej

JAK ZADBAĆ O NASZĄ WĄTROBĘ

Wątroba jest największym gruczołem naszego organizmu. Znajduje się po prawej stronie, w górnej części jamy brzusznej i bierze udział prawie w każdym procesie fizjologicznym. Odtruwa nasz organizm, wytwarza żółć emulgującą tłuszcze, syntetyzuje czynniki krzepnięcia krwi i niektóre białka osocza, magazynuje energię w postaci glikogenu oraz niektóre witaminy i sole mineralne. Jednym słowem jest narządem koniecznym do życia każdego z nas, ...

Czytaj więcej

JAK WZMOCNIĆ NASZĄ ODPORNOŚĆ

Niewłaściwa dieta, towarzyszące nam na co dzień stres i przemęczenie, a także częste zmiany temperatur sprzyjające rozwojowi infekcji są dla naszego układu immunologicznego ogromnym wyzwaniem. Przed bakteriami, wirusami oraz grzybami chroni nas układ odpornościowy. Jest on rozmieszczony w całym organizmie i ściśle związany z układem limfatycznym, czyli otwartym układem naczyń i przewodów, którymi płynie jeden z płynów ustrojowych tzw. limfa. Najważniejszą ...

Czytaj więcej

NIE DAJ SIĘ CUKRZYCY

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, zaburzającą głównie przemianę węglowodanów, znaną już w starożytności. Została ona uznana przez Światową Organizację Zdrowia za chorobę społeczną, będącą jednym z najgroźniejszych schorzeń cywilizacyjnych. Przyczyną cukrzycy jest niedobór insuliny, czyli hormonu produkowanego przez wyspecjalizowane komórki trzustki, zebrane w tzw. wyspy Langerhansa, odpowiedzialnego za metabolizm cukrów, ale również białek i tłuszczów. Ze względu na złożoność i różnorodność objawów wyróżnia ...

Czytaj więcej

Olej lniany a zdrowie człowieka - czyli sposób na uzupełnienie niedoborów niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3

Olej lniany stał się w ostatnim czasie coraz bardziej znanym i rozpoznawalnym naturalnym produktem żywieniowym. Szerzej wkracza do naszej świadomości , a to ze względu na swoje wyjątkowo pozytywne i kompleksowe oddziaływanie na ludzki organizm. Pierwsze doniesienia na temat oleju lnianego datuje się na ok. 650 r. p.n.e., kiedy to Hipokrates zalecał go jako środek leczniczy przy bólach brzucha, biegunce czy zapaleniu ...

Czytaj więcej