MONAKOLINA K – ANTIDOTUM NA CHOLESTEROL?

Cholesterol – to brzmi groźnie. W telewizji i prasie zasypują nas ostrzeżeniami o jego negatywnym wpływie na nasz organizm oraz o konsekwencjach jakie za sobą niesie zbyt duże jego stężenie w naszej krwi. Tymczasem sam w sobie cholesterol jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała – buduje błony komórkowe, bierze udział w produkcji hormonów, jest ważnym składnikiem komórek układu nerwowego, ...

Czytaj więcej

RÓŻENIEC GÓRSKI – NATURALNY „ENERGETYK”

           Różeniec górski (Rhodiola rosea L.) jest zieloną rośliną o mięsistych liściach występującą głównie na obszarach okołobiegunowych. W Polsce znaleźć ją możemy na terenach parków narodowych w Tatrach, Bieszczadach i Sudetach.  Surowcem wykorzystywanym w medycynie jest korzeń oraz kłącze, którego różany zapach pojawiający się po przełamaniu oraz różowe zabarwienie odpowiadają za nazwę gatunku.               Rhodiola od setek lat stosowana jest jako ...

Czytaj więcej

CZARNUSZKA – ZŁOTO FARAONÓW

                Od wieków w tradycyjnej medycynie stosowano surowce pochodzenia roślinnego. Jedną z roślin znaną ze swych leczniczych właściwości już od ponad dwóch tysięcy lat jest czarnuszka siewna ( Nigella sativa L. ). Była ona bardzo ceniona w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie i Indiach, nazywana złotym środkiem na wszelkie dolegliwości zdrowotne. Czarnuszka choć pochodzi z Iraku i Turcji, to obecnie rośnie dziko ...

Czytaj więcej

WITAMINA K – FAKTY I MITY

            Witaminy to związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu. Pełnią bardzo ważne funkcje regulacyjne – są biokatalizatorami procesów metabolicznych, które zachodzą w komórkach. Ze względu na właściwości fizyczne związki te dzielimy na dwa rodzaje. Pierwsze to witaminy rozpuszczalne w wodzie takie jak B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, biotyna czy kwas foliowy. Drugą grupę stanowią zaś te ...

Czytaj więcej

LAKTOFERYNA – STRAŻNICZKA ODPORNOŚCI

            Laktoferyna jest powstającą w organizmach ssaków glikoproteiną należącą do grupy transferyn. Transferyny to białka regulujące stężenie żelaza we krwi oraz transportujące je do tkanek. Została ona po raz pierwszy wyizolowana w 1960 roku z mleka krowiego i nazwana laktofyryną bydlęcą (bLF). Co ciekawe, wykazuje ona około 70% zgodność z laktoferyną ludzka (hLF). Niektórzy nazywają ją białkiem multipotencjalnym ze względu ...

Czytaj więcej

KWAS ALFA-LIPONOWY - IDEALNY PRZECIWUTLENIACZ

            Kwas alfa-liponowy (ALA) występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu. Początkowo uznawany był za witaminę. Okryto jednak, iż jest on wytwarzany nie tylko  przez rośliny ale w niewielkiej ilości również zwierzęta, w tym ludzi. Dzięki swojej strukturze ALA jest rozpuszczalny zarówno w wodzie jak i tłuszczach, z łatwością wchłania się z przewodu pokarmowego oraz przenika barierę krew-mózg. W naszym ciele ...

Czytaj więcej

MSM – CÓŻ TO TAKIEGO?

MSM czyli metylosulfonylometan to związek zawierający organiczną siarkę. Siarka jest jednym z podstawowych składników mineralnych, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Znajdziemy ją w świeżych owocach i warzywach takich jak truskawki, morele, papryka, kapusta oraz produktach mlecznych, jak również zbożowych. Niestety, organiczne połączenia siarki są bardzo wrażliwe na temperaturę, naświetlanie czy konserwanty dlatego też w żywności którą codziennie spożywamy nie ...

Czytaj więcej

KRZEM – NIEDOCENIONY PIERWIASTEK

            Krzem przez wielu uczonych nazywany jest pierwiastkiem życia. Został odkryty w 1787 roku przez francuskiego chemika i fizyka Antoine Lavoisiera, a w 1824 roku po raz pierwszy otrzymano go w czystej postaci z krzemionki. Krzem jest niezwykle istotnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Występuje głównie w grasicy, przysadce mózgowej, nadnerczach, płucach, trzustce i śledzionie. Jest kluczowym makroelementem tkanek  niezbędnym ...

Czytaj więcej

ASHWAGANDHA – TAJEMNICE INDYJSKIEGO ŻEŃ-SZENIA

               Śpioszyn lekarski ( Withania somnifera (L.) Dunal ) bardziej znany jako Ashwagandha lub Witania ospała to wiecznie zielony krzew rosnący na suchych terenach strefy subtropikalnej. Jest ona jedną z ważniejszych wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie hinduskiej do zwiększenia podstawowej energii ciała. Surowcem leczniczym jest głównie korzeń ale również ziele oraz ciemnopomarańczowe lub czerwone owoce.             Ashwagandha zawiera szereg substancji adaptogennych czyli ...

Czytaj więcej

KURKUMA - PRZYPRAWA CZY LEK?

            Kurkumę znamy wszyscy. Ma charakterystyczną żółtą barwę i coraz częściej gości w naszej kuchni nadając potrawom słodko-ostry smak oraz zapach zbliżony do mieszanki pieprzu i piżma. Od czasów starożytnych na Dalekim Wschodzie była ona wykorzystywana jako przyprawa, zioło lecznicze, produkowano z niej barwniki i farby, uznawano za talizman. Pierwsze spostrzeżenia na temat jej wyjątkowych właściwości opisał oraz sklasyfikował grecki lekarz, ...

Czytaj więcej